keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen 25 - 28.3.2016

Niin vain se pieni pääisiäisloma vierähti nopeasti.
Mediassa oli kovin paljon puhetta Pääsiäisen merkityksestä, että mitä se meille merkitsee?
Aikalailla monelle se merkitsee juurikin tuota lomaa.
Niinkuin meillekin. :)
Älä sure sitä, että yhteinen aika on ohi. Iloitse siitä että se on ollut.- Goethe -
Se oli kyllä paikallansa, saatiin hiukan levähtää ja ottaa rennosti.
Unohtamatta herkkutelua!
(Jota todellakin tehtiin...)
***
Hiukan kotiin laitoin pääsiäistä.
Olohuone sai värikseen violetin niinkui meidän makuuhuoneekin tehosteväri on.
Kaupassa kun ei ollut narsissia niin nappasinkin helmililjan.
Josta olinkin varsin tyytyväinen, sopineen siis täydellisesti tuohon violettiin linjaan.
Lilja oli vielä nupulla, mutta nyt se on jo täysin "kukassa".
Kortti ilostuttu hetken vaan meitä, ennen ku se annettiin eteenpäin.
On jo viime vuoden tekemiä, ei vaan tuu niitä sitten kuitenkaa lähetettyä eteenpäin.
Harmillista!
Kun koti oli siivottu ja hiukan sisustettu, niin johan sitä jotain murkinaa kaipaisi.
Mikäs sen parempaa ois kuin pitsa.
Itse teen pitsaa aika useinkin, se on vaan sellainen ruoka, johon saa jääkaappia tyhjeskeltyä, ilman että tarvii roskiin laittaa!
Toki tällä kertaa pitsa oli harkittu! :)
Pohjan teen omasta päästäni, liiemmälti mitään mittomatta.
Vehnä- ja ruisjauhoja, voita, kuivahiivaa, vettä ja pitsamaustetta.
Täyteenä tällä kertaa jauheliha, johon sekoitin joukkoon chilituorejuustoa, ketsuppia ja hiukan vettä.
Jonka levitin pohjan päälle, jolle olin hiukan siveltänyt ketsuppia.
Jauhelisörsselin päälle kylmäsavustettua poroa pienenä kuutiona.
Ananasta (ilman sitä pitsa ei ole mitää. :))
Aurajuustoa ja tavallista juustoa
Päälle pistamaustetta ja uuniin.
Oon viime aikoina syönyt pitsan niin että päälle salaattia ja punasipulia.
Todella herkullista, kannattaa kokeilla, jos et oo jo kokeillut! ;)
Etelä-Pohjanmaallahan on tapana että trullitellaan Lankalauantaina ja niin olin valmistaunut virpojiin.
Mutta "suureksi" pettymykseksi vain yksi pieni trulli kävi meillä virpomassa.
Minne ne on oikein kadonneet!?!
Parina viime vuonna kun niitä on kuitenkin mukavasti käynyt.
Jäi siis meille herkuteltavaa.
Jota tuli liiaksikin asti syötyä!
YÄK!!!
"Nyt mikään ei ole kiellettyä!"
-Nuuskamuikkunen-
Pasha on suurta Pääsiäisherkkua, oikeastaan ainoa suklaamunien ohella, mistä tunnistaa että on meillä Pääsiäinen.
Ilmavan kevyt pasha
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl jogurttia
500g maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
0,5dl mantelirouhetta
1 rkl appelsiinimarmeladia
2 rlk tomusokeria
Vaandota vaniljakastike, lisää se rahkan ja jogurtin joukkoon.
Lisää loput raaka-aineet hyvin sekottaen.
Ohjeessa tämä oli tehty valmiiksi jälkiruoka kulhoihin, jonne pohjalle oli laitettu appelsiinimarmeladia ja mantelirouhetta ja sitten tuo taikina päälle ja viilentymään jääkaappiin.
Mä tein tämän siivilään ja annoin yön valua, niinkui pashan kuuluihin.
Tosin sit ku tää pasha lautaselle kumottiin, niin vaikka nestettä ole reilusti valunut, niin silti tuo oli aika löysää.
Mutta ihan maistuvaa, itse korvasin osan rahkasta vaniljarahkalla.
Ens vuonna samalla ohjeella, mutta joku sitruunamehua tai marmelaadia hiukan lisää niin saadaan makua enemmän.
Koristelin vain appelsiini siivuilla pashan ja niistä sai kivasti makua pashaan.

Pääsiäisenä meillä on ollut tapana polttaa pääsiäiskokkoa anoppilassa, mutta tänä vuonna tämä perinne päättyi.
Joten pääsiäiskokko ajelulle sitten...
Täällä on kova vääntö osalla ihmisillä siitä että onko se kokko vai valakia. 
Mulle se on kokko ja PISTE.
Nyt on sitten noidat ja pahat henget karkoitettu!
Milamassa saragossa kanneloorum-lom, barbarossa tillintallin tilulilulaa.
- Muumeista Noidan loitsu-
Tarjoilulautanen on Arabian ja oon ostanut niitä joskus kirppikseltä kaksin kappalein.
Sarjaa en tiedä ja oon yrittänyt googlettaa, mutta huonoin tuloksin.
Onko teillä tietoa sarjasta!?
 Sunnuntai aamuna leipäsin kinkkupiirakan aamupalaksi.
Tässä ohje super nopeaan ja helppoon pohjaan.
Piirakkapohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraryynejä
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä
Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja niin on pohja valmis taputeltavaksi.
Täytteeksi kinkkua, ananasta.
Kermaviilin joukkoon 2 munaa ja juustoraastetta hiukan mustapippuria ja pitsamaustetta.
Ja levitetään piirakan päälle ja uuniin 200 asteeseen 30 minuutiksi.
"Tänä iltana kukaan ei syö niin hyvin kuin minä!" 
-Nuuskamuikkunen jaksossa Salainen ruokalaji-
Kun herkuttelun makuun on päästy niin herkutellaan sitten lisää itse tehdyllä kebab rullalla.
Tällä kertaa en lihaa tehnyt itse, jota oon pariinkin kertaan tehnyt ja on kyllä hyvää! :P
Rullakebabin pohja
2dl lämmintä vettä
1 tl kuivahiivaa
4-6 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita riittää 4 dl)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
Sekoita hiiva lämpimään veteen. Lisää oliiviöljy ja suola sekoittaen. Lisää jauhoja vähitellen ensin sekoittaen, sitten kädellä vaivaten. Kun taikina on kiinteää, erottele se kahteen osaan. Kauli molemmat taikinamöykyt omille leivinpapereille mahdollisimman ohuiksi.
Täytteet:
Kebabkastike (kaupan)
kebablihaa (kaupan)
juustoraastetta
ananaspaloja
punasipulia
jäävuorisalaattia
suolakurkkua
tomaattia
aurajuustoa
kermaviilikastike

Levitä kebabkastiketta taikinan päälle joka puolelle  tasaisesti. Lisää noin keskelle kebabliha määrällisesti oman maun mukaan, lisää myös ananaspalat ja sipuli. Raasta juustoa ympäri pohjaa. Laita uuniin noin 8 minuutiksi paistumaan 225 asteeseen. Lisää loput täytteet ja kääri rullalle. Joka osottautui hankalaksi kuumuuden vuoksi ja en siten saanut sitä kovinkaan tiiviiksi. Mutta todella hyvää oli! :P
Välillä nautittiin auringosta ja ulkoilmasta.
Mitä auringonpaiste 
on kukkasille
sitä on hymy ihmisyydelle.
Pikkuseikkoja, se on totta, 
mutta elämäntaipaleella 
niistä koituva hyöty 
on kiistaton.
-Joseph Addison-
Ihmisen aurinko on ihminen.
-Tuntematon-
Toisena pääsiäispäivä alko olemaan sellainen olo, että nyt ei enää rentoilua, kyläilyä tai herkuttelua.
Joten ruuaksi tein lihaa uunissa ystäväni vinkistä! Kiitosta vain tästä vinkistä!
Lihapalasta leikkasin pihvejä, päälle suolaa, mustaapippuria ja pippurituorejuustoa ja vuokaan uuniin 150 asteeseen muhimaan kermassa.
Uunijuureksia ja pihviä, kera mehukkaan salaatin.
Nyt on Kastehelmetkin korkattu, eli noi on olleet vielä kaapeissa, nyt kaivoin niitä esille.

Kastehelmen tuikkukippo sopii kyllä karkkien yms. pienen purtavan tarjoilukipoksi.
Nyt mulla on munien jälkeen siinä ollut pähkinöitä ja rusinoita.
Ruoka kun oli nautittu niin siirryin kortteilun pariin, onhan sekin rentouttavaa, mutta ei liian. :)
Niistä seuraavassa postauksessa...
Kuinkas teidän Pääsiäinen meni?

14 kommenttia:

  1. Aivan ihania pääsiäiskuvia! Nyt kyllä tuli nälkä! :D

    VastaaPoista
  2. Kaikenlaista sievää siellä on laitettu, ja herkkuja! Kylläpä alkoikin tehdä mieli pitsaa tai pitaleipää… Mitähän tuo mies sanoisi, jos tuota lammaspataa pistäisin uuteen uskoon moisen täytteeksi. =P Ihan on pelto sulaa, kai se kesä sieltä joskus tulee… Kiva, kun muistutit helmililjasta, voisi itsellekin hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti vois lammasta hyödyntää. ;) Kyllä se kesä on nopeammin kuin uskoiskaan täällä. :D

      Poista
  3. Tuo rullakebapin ohjeen otan kyllä talteen. Kiitos 😍

    VastaaPoista
  4. Nam! Vitsit että mitä herkkuja. Nyt tuli nälkä! :D

    VastaaPoista
  5. Onpas teillä ollut oikea pääsiäisten pääsiäinen. Sen seisemän sortin herkut! Meillä ei ollut pashaa, pitsasta puhumattakaan, no lammasta kuitenkin ja pari pääsiäismunaa.

    VastaaPoista
  6. Oo! En ole koskaan kokeillut tuorejuustoa pizzaan. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Kokeiluun siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ainakin tykkään ja moni joka on pitsoja syönyt niin kehunut.
      Tää tuorejuuston idean isä on oma äitini, joskus lapsuudessa se keksi sitä jauhelihan joukkoon laittaa. Siitä lähtien sitä ollaan usein pitsassa käytetty! :P

      Poista

Kiitos, kun jätit kommentin käynnistäsi! <3